PØLSER – FARLIG GODT!
Hvor farlig er det å spise pølser?
Er det farligere enn å bruke mobiltelefonen?
Er det farligere enn å gå en tur i byen, eller å sole seg?
Er det like farlig som å ta fly?
Det er ikke mer enn 10 år siden alle politikere var enige om at vi alle burde kjøre dieselbil. Nå skal disse bilene skrotes som verdiløse. Nå skal vi kjøpe hybridbiler med en stor batteripakke i tillegg til en konvensjonell motor. Denne fantastiske oppfinnelsen skal gjøre at vi kan kjøre 20-30 km på strøm. Etter det må vi bruke den motoren som sitter i bilen, og som bruker vanlig drivstoff. Hurra.
Er du maksimalt miljøbevisst kjører du selvsagt en Tesla med 700 hestekrefter som myndighetene har velsignet med ingen avgifter, gratis parkering og gratis i bomringen. Halv skatt som firmabil og kjøring i kollektivfeltet kommer på toppen. Regnestykket som kalkulerer netto miljøgevinst ved å produsere så svære elbiler ligger foreløpig i skuffa. Det kommer en dag da vi ikke vet hva vi skal gjøre med alle batteriene som skal skrotes. Kanskje samtidig med at miljøgevinsten er dokumentert negativ. Men det problemet får vi ta senere. Nå er det el-bil som gjelder.
Hva har dette med pølser å gjøre? Egentlig ingenting, bortsett fra at sannhetene i våre liv endres underveis.
Nå skal vi som liker pølser, og som spiser og koser oss med det, gjøre dette i full forvisning om at vi mest sannsynlig skal skal dø. I følge overlegen på Ullevål sykehus får vi heller ikke store problemer med grillingen der vi havner, vi som har spist pølser.
HVOR FARLIG ER DET EGENTLIG?
Da rapporten ble lansert i media, var det snakk om 18% økt sannsynlighet for å få tarmkreft. 18%! Det er mye! Men 18% av hva?
Etter hvert kom det frem at denne «atombomben» av en nyhet nærmest endte sine dager som en kinaputt kjøpt på andre siden av grensen, et Tigerskott! Ved å gå marginalt inn i dybden på tallene fant man ut du som mann en akkumulert sannsynlighet for å få tarmkreft innen du er 75 år på 3,1% (for damer er det 2,8%). Spiser du 50 gram bearbeidet kjøtt hver dag øker denne sannsynligheten med 18% – av 3,1%. Altså er det reelle tallet vi snakker om en økt sannsynlighet på 0,5%. Ok, det er ikke positivt på noen måte, men å sidestille dette med røyking? La oss se:
En ikke røyker har 0,9% sannsynlighet for å få lungekreft. En som røyker har 24,4% sannsynlighet for å få lungekreft. Det betyr at dersom du er glad i å ta deg en røyk, øker sannsynligheten din med å få lungekreft med 2711%… 2711% ja. Sidestilt med pølser og bacon?
En annen ting er dette med akkumulert risiko. Hvordan virker det på lottokupongen min? Kan jeg akkumulere mine vinnersjanser gjennom 75 år? Har man forsket på disse personene i 75 år? Det er mange spørsmål, det er en metaanalyse, det er mange ulike forutsetning, det er mange ulike konklusjoner.
NYT NORGE
Bøndene blir kritisert for måten de bruker reklamepenger og markedsføringsmidler på. Skal vi ikke ha bønder lenger heller nå da? Hvorfor kan ikke de få lov til å reklamere for sine produkter? Vi skal være stolte over at vi har bønder som produserer mat vi ønsker å ha på bordet hver eneste dag.
Vi skal være like stolte av de produsentene vi har som hver dag lager mat som du og jeg har på frokost, lunsj og middagsbordet. Dette er hardtarbeidende mennesker som har stått på i årevis for å gi oss kvalitetsmat av norske råvarer. Vi bør støtte opp om disse produsentene og alle som jobber der. Vi kjenner de aller fleste av dem, og vi er stolte av å levere varer til denne bransjen. Fra de aller største til de aller minste, er dette folk som har sitt levebrød gjennom å foredle noe av det beste vi har i Norge. Nyt Norge! Nyt maten som lages, og spis kjøtt med god samvittighet. Spis pølse, spis bacon, spis rent kjøtt… spis også fisk, grønnsaker, frukt og alt annet som er godt. Det er meningen. Litt av alt.
NOCEBO-EFFEKTEN (som er det motsatte av Placeboeffekten)
Avslutningsvis er det verdt å merke seg noe som heter Nocebo-effekten. Et typisk eksempel på dette er en angst eller sykdomsfølelse som løses ut gjennom informasjon fra autoritært hold (for eksempel WHO) som pasienten anser for å være skadelig.
Med andre ord:
Hvis du går rundt og tror at du kan bli syk,- blir du syk.
Det er sikkert ikke det som er meningen med slike forskningsrapporter, men det kan være en sannsynlighet for at risikoen for angst/depresjoner øker med 10-15% i utsatte grupper av befolkningen hver gang WHO prøver å skremme livet av oss. Verdt å tenke på det også.
Hvis denne sannsynligheten akkumuleres over tid, tør jeg ikke tenke på hvor mange prosent vi snakker om!
NotimShop
07.11.2015