Spekepølser
En innføring i spekematens verdenEn kort innledning om spekepølse
Spekepølse er en samlebenevnelse for en rekke pølsetyper som er konservert gjennom salting og speking og/eller røyking og tørking. Spekepølser lages av hakket eller kvernet, renskåret kjøtt og fett som tilsettes ulike smaker. Å speke betyr å tørke.
Speking er en foredling av saltet rått kjøtt ved klimatiske betingelser som ved langsom og gradvis nedsettelse av vanninnholdet kan gi utvikling av naturlige fermenterings- og/eller enzymprosesser. Prosessen fører med tiden til endringer som gir produktet typiske sensoriske egenskaper og sikrer god holdbarhet og god hygienisk kvalitet ved vanlig romtemperatur.
Det hele begynte med at det var små muligheter for å oppbevare ferskt kjøtt. Etter slaktetiden om høsten ble kjøttet saltet – noen ganger også røkt. Deretter ble det hengt til tørk på stabburet fram til det var ferdig i mai.
Vi nevner noen av de mest vanlige spekepølsene:
Morr
Morr, mør, eller mårpølse er den gode norske «urpølsa». Den finnes i utallige varianter og består av hakket kjøtt, spekk, salt og krydder. Hva slags kjøtt som brukes varierer stort. Får og viltkjøtt er vanligst, men svinekjøtt, storfe, innmat, blod. m.m. brukes også. Morr selges i hele kveiler, i ringer, snabber og ferdig oppskåret.
Svartpølser
Disse pølsene kalles gjerne for stabburpølse. I svartpølser blir det brukt renskåret kjøtt av sau og lam, storfe og svin, og eventuelt litt hestekjøtt. Den mørke fargen kommer av at det er brukt litt blod i blandingen. Fås i flere varianter, som hele pølser, skiver og snabb.
«Sydlandsk»
De senere årene har det kommet en del norskproduserte spekepølser som har sin opprinnelse i Spania, Italia, Tyskland og Frankrike. Disse er ofte litt grovere hakket og litt mer krydret; f.eks: Pepperoni og Chorizo.
Spesialpølser
Mange av de mindre spekepølseprodusentene bruker lokale råvarer som elg, rein og lam til å lage morsomme, spennende produkter: Rødvinspølser, snackpølser, ølpølser, viltpølse og snabber.
Salami
Ett av vårt mest populære pålegg. Salami er laget av hakket storfekjøtt, svinekjøtt, spekk, krydder og hvitløk. Den fås i mange varianter og kryddersmaker, som hele pølser, snabber eller oppskåret i skiver.
Alle har sin egen oppskrift, og produktene får et særpreg som er resultatet av råvarer, tilsetninger og selve produksjonsprosessen.
Vår Spekepølseguide:
Andre produktkategorier:
Vi har satt sammen ingredienspakker for vanlige pølser. Dette er pakker som inneholder krydder for spesifikke pølsetyper, naturtarm og en stivelsesmiks for å sørge for stabilt sluttprodukt.
Vi har det meste av naturtarm tilgjengelig i vårt sortiment. Vi har delt de opp i ulike kategorier etter hvilket dyr de kommer fra. Fåretarm, svinetarm, storfetarm og hestetarm. Det du trenger finner du hos oss.